رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران:

قیمت‌گذاری سنگ‌ آهن اصلاح شود

عصر معدن- رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران با بیان اینکه قیمت‌گذاری رانتی و تکلیفی دولت برای سنگ آهن، استخراج بزرگترین ذخیره سنگ‌آهن کشور را غیرممکن کرده است، گفت: فولادسازان، محصولشان را بالاتر از نرخ جهانی در داخل عرضه می کنند، اما سنگ آهن را با یک سوم قیمت جهانی می‌خرند.;

قیمت‌گذاری سنگ‌ آهن اصلاح شود
نسخه قابل چاپ
دوشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۲:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از فارس، سعید صمدی اظهار داشت:‌ موضوعی که طی چند سال اخیر باعث ایجاد چالش بین صنعت سنگ‌آهن و فولادسازان شده است، مسأله قیمت‌گذاری سنگ‌آهن است که همواره سه ضلع شامل تولیدکنندگان سنگ‌آهن،‌ مصرف‌کنندگان آن یعنی صنایع فولاد و همچنین دولت داشته است.

    وی ادامه داد: دعوا و رقابت بین سنگ‌آهنی‌ها و فولادسازان همیشه وجود داشته و هیچ وقت هم به نتیجه دقیقی نرسیده است.

    رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران در مورد اینکه ریشه این مشکلات کجاست، اظهار داشت: به نظر من اگر دنبال این هستیم که در زمینه سنگ‌آهن، کل نیاز کشور را تأمین کنیم و این نیاز نیز به شکلی تأمین شود که فولادسازان نسبت به آینده خود تردیدی نداشته باشند‌، باید بحث قیمت‌گذاری سنگ‌ آهن اصلاح شود.

    وی تصریح کرد:‌ برخی افراد همیشه با طرح این موضوع که ذخایر سنگ‌آهن ایران در حال اتمام است و باید جلوی صادراتش گرفته شود، از گسترش معادن سنگ‌ آهن و سرمایه‌گذاری در این حوزه جلوگیری کرده‌اند.

    وی تأکید کرد: تا زمانی که دولت وارد رقابت و قیمت‌گذاری بین سنگ‌آهنی‌ها و فولادی‌ها می‌شود، رانت در حوزه سنگ‌ آهن که عمدتاً‌ نصیب فولادسازان می‌شود، وجود خواهد داشت. وقتی قیمت سنگ‌آهن به صورت مصنوعی پایین‌تر از قیمت‌های جهانی نگه داشته می‌شود، سرمایه‌گذاری در این حوزه فقط معطوف به معادن پر عیار و متعارف خواهد شد که قیمت تمام شده پایینی دارند، زیرا با قیمتی که دولت اعلام می‌کند، برداشت بسیاری از ذخایر سنگ‌آهنی اقتصادی نخواهد بود.

    به گفته صمدی، بخش قابل توجهی از ذخایر سنگ‌آهن کشور، ذخایر عمیق هستند، به طوری که بزرگ‌ترین ذخیره سنگ‌آهن ایران با ذخیره یک میلیارد و 500 میلیون تنی در استان یزد و در عمق 1500 متری زمین واقع شده است. با در نظر گرفتن میزان مصرف فعلی سنگ‌آهن، این ذخیره معدنی حدود 15 سال جوابگوی مصرف صنعت فولاد کشور خواهد بود.

    وی با بیان اینکه تکنولوژی برداشت ذخایر سنگ‌آهن در عمق 2 هزار متری نیز در دنیا وجود دارد و این کار کاملا صرفه اقتصادی دارد، گفت: اگر بخواهیم این ذخیره سنگ‌ آهن کشور را استخراج کنیم با توجه به قیمت‌های تکلیفی و رانتی فعلی که توسط دولت برای سنگ‌آهن تعیین شده، برداشت از این ذخیره اقتصادی نخواهد بود.

    رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران ادامه داد:‌ البته نمی‌گویم که دولت یا صنایع معدنی به این ذخیره سوبسید بپردازد، بلکه معتقدم اگر ذخایر سنگ‌آهن به قیمت واقعی یعنی نزدیک به نرخ‌های جهانی خریداری شود، عاملی برای برداشت ذخایر موجود در این بخش خواهد بود.

    وی با طرح این سؤال که چرا فولادسازان، محصولاتشان را در داخل کشور با قیمتی بالاتر از نرخ‌های جهانی می‌فروشند، ولی سنگ‌آهن را با یک سوم قیمت جهانی از معدن‌کاران کشور می‌خرند؟ گفت: در این شرایط برداشت از یکسری معادن از جمله معادن کم عیار، معادن هماتیته و معادن عمیق، غیراقتصادی می‌شود.

    وی با بیان اینکه اگر صحنه قیمت‌گذاری، صحنه رقابت باشد، تولیدکنندگان سراغ برداشت از ذخایر معدنی می‌روند، گفت:‌ قیمت‌ها باید نزدیک به نرخ‌های جهانی تعیین شود، در غیر این صورت با توجه به ممنوع بودن صادرات سنگ‌آهن،‌ معدن‌کاران سراغ توسعه معادن نمی‌روند و شاهد تعطیلی برخی معادن خواهیم بودیم.

    صمدی با تأکید بر اینکه دولت باید از حوزه قیمت‌گذاری و رقابت قیمتی بین سنگ‌آهنی‌ها و فولادسازان خارج شود، گفت:‌ این اتفاق باعث استمرار تولید سنگ‌آهن در کشور خواهد شد.

    وی ادامه داد:‌ افرادی که می‌گویند ذخایر سنگ‌آهن ایران در حال اتمام است، در واقع الفبای معدن را نمی‌دانند، چرا که چیزی به نام تمام شدن ذخایر نداریم، بلکه به محض کاهش ذخایر ارزان‌قیمت و پر عیار، برداشت از ذخایر با قیمت تمام شده بالاتر صورت خواهد گرفت.

    وی تأکید کرد:‌ ایران در سه حوزه معادن عمیق، معادن هماتیتی و همچنین معادن کم عیار تقریبا دست نخورده است در حالی که با برداشت از این ذخایر می‌توان اشتغال‌زایی بالایی را در کشور ایجاد کرد.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی
    مطالب مرتبط
    مطالب مرتبط بیشتر