عصر معدن- طبق آخرین گزارش انجمن جهانی فولاد ایران با تولید سه میلیون و ۱۰۰ هزار تن فولاد خام در ماه نوامبر (۱۱ آبان تا ۱۰ آذر ۱۴۰۳) بالاتر از کشورهای برزیل، آلمان و ترکیه در جایگاه هفتمین تولید کننده فولاد جهان قرار گرفت.;
به گزارش پایگاه خبری «عصرمعدن» به نقل از ایرنا، در گزارش این انجمن آمده است: ایران با تولید سه میلیون و 100 هزار تن فولاد خام در این ماه بالاتر از کشورهای برزیل، آلمان و ترکیه به ترتیب با میزان تولید 2 میلیون و 800 هزار تن، 2 میلیون و 900 هزار تن و سه میلیون تن در جایگاه هفتمین تولید کننده فولاد جهان در ماه نوامبر قرار گرفت، البته گفتنی است از نظر تولید 11 ماهه ایران همچنان در رده دهم برترین فولادسازان جهان قرار دارد.
این گزارش تصریح دارد: تولید فولاد خام در 71 کشور گزارش دهنده به انجمن جهانی فولاد، در نوامبر امسال به میزان 146 میلیون و 800 هزار تن رسید که نسبت به نوامبر پارسال حدود 0.8 درصد افزایش داشته است.
بر اساس اطلاعات گزارش شده کشورهای اصلی تولید کننده فولاد به این انجمن، با وجود کاهش تولید پنج کشور از 10 کشور اصلی تولید کننده فولاد جهان، در بازه اول "ژانویه" تا آخر "نوامبر" سال 2024، نسبت به همین دوره زمانی در سال 2023، میزان تولید فولاد خام در پنج کشور هند، آلمان، ترکیه، برزیل و ایران افزایش داشته است.
بیشترین افزایش تولید در میان این پنج کشور، مربوط به ترکیه با 11.2 درصد رشد تولید است و پس از آن هند با 5.9 درصد، برزیل با 5.6 درصد، آلمان با 5.3 درصد و ایران با 0.5 درصد افزایش تولید قرار دارند.
رشد ماهیانه 100 هزار تنی تولید فولاد خام ایران در یازدهمین ماه میلادی
صنایع فولادسازی ایران نوامبر 2024 (11 آبان تا 10 آذر 1403) امسال سه میلیون و 100 هزار تن فولاد خام تولید کرد که با توجه به تولید سه میلیون تنی در ماه اکتبر (10 مهر تا 10 آبان 1403)، تولید در ماه یازدهم میلادی رشد 100 هزار تنی را نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، صنایع فولادسازی ایران در 11 ماه 2024 با تولید 28 میلیون تن فولاد خام 0.5 درصد بیشتر از یازده ماه سال 2023 فولاد خام تولید کرده و تولید ماه نوامبر امسال ایران 0.1 درصد بیش از تولید همین ماه در سال گذشته است.
جدول 1: 10 کشور برتر تولید کننده فولاد (نوامبر 2024)
میزان تولید فولاد خام در مناطق مختلف جهان/ 60 درصد فولاد خام تولید شده خاورمیانه در ایران تولید میشود
میزان تولید فولاد خام در مناطق مختلف جهان در ماه نوامبر نسبت به همین ماه در سال پیش دستخوش تغییرات اندکی بود و در این ماه بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد کشورهای تولید کننده فولاد در قاره آفریقا یک میلیون و 800 هزار تن فولاد تولید کرد که کاهش 5 درصدی نسبت به نوامبر 2023 داشته است.
کشورهای استرالیا، چین تایپه، هند، ژاپن، مغولستان، نیوزیلند، پاکستان، کره جنوبی، تایلند و ویتنام که در حوزه آسیا و اقیانوسیه قرار دارند، ماه نوامبر امسال در مجموع 107 میلیون و 400 هزار تن فولاد خام تولید کردند که حکایت از افزایش تولید 2 درصدی در تولید نقطه به نقطه این محصول راهبردی دارد.
مجموعه کشورهای عضو اتحادیه اروپا شامل 27 کشور، در یازدهمین ماه میلادی 2024 10 میلیون و 700 هزار تن فولاد خام تولید و افزایش تولید 3.9 درصدی نسبت به همین ماه در سال قبل را تجربه کردند.
سایر کشورهای تولیدکننده فولاد در قاره اروپا که عضو اتحادیه اروپا نیستند و شامل کشورهای مقدونیه، نروژ، صربستان، ترکیه و بریتانیا میشوند، نوامبر در مجموع 3 میلیون و 400 هزار تن فولاد تولید کردند که نشان از کاهش 5.5 درصدی نسبت به یازدهمین ماه پارسال دارد.
بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، در ماه نوامبر امسال، کشورهای تولیدکننده فولاد در خاورمیانه شامل ایران، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در مجموع پنج میلیون و 100 هزار تن فولاد خام تولید کردند که 2.7 درصد افزایش نقطه به نقطه را نسبت به نوامبر سال پیش نشان میدهد.
تولید سه میلیون و یک صد هزار تنی فولاد ایران و پنج میلیون و 100 هزار تنی فولاد در خاورمیانه، نشان می د هد که 60 درصد فولاد خام تولید شده در خاورمیانه از آن جمهوری اسلامی است.
بر اساس اطلاعات انجمن جهانی فولاد، از ابتدای سال میلادی جاری تا پایان نوامبر، در مجموع 49 میلیون و 200 هزار تن فولاد خام در کشورهای ایران، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی تولید شده که 1.4 درصد بیشتر از تولید 11 ماه 2023 است.
یازدهمین ماه میلادی امسال کشورهای آمریکای شمالی شامل کشورهای کانادا، کوبا، السالوادور، گواتمالا، مکزیک و ایالات متحده آمریکا در مجموع 8 میلیون و 500 هزار تن فولاد خام تولید کردند که 5.2 درصد از تولید سال قبل آنها در ماه «نوامبر» کمتر است و این کشورها از ابتدای امسال موفق به تولید 97 میلیون و 100 هزار تن فولاد خام شدهاند که کاهش 4.1 درصدی نسبت به تولید 11 ماه 2023 را نشان می دهد.
روسیه، بلاروس و قزاقستان به همراه اوکراین در دهمین ماه سال جاری در مجموع 6 میلیون و 500 هزار تن فولاد خام تولید کردند که 7.8 درصد کاهش تولید نقطه به نقطه را نشان میدهد، البته عمدهترین تولیدکننده فولاد در این منطقه «فدراسیون روسیه» است. این کشورها در ماههای در 11 ماه امسال در مجموع 77 میلیون و 900 هزار تن فولاد تولید کردند که 4.1 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کمتر است.
تولید فولاد خام در کشورهای آمریکای جنوبی شامل کشورهای آرژانتین، برزیل، شیلی، کلمبیا، اکوادور، پاراگوئه، پرو، اروگوئه و ونزوئلا، نوامبر امسال در مجموع به سه میلیون و 400 هزار تن رسید که 3.4 درصد نسبت به تولید آنها در نوامبر سال گذشته کاهش داشته است.
کشورهای آرژانتین، برزیل، شیلی، کلمبیا، اکوادور، پاراگوئه، پرو، اروگوئه و ونزوئلا در 11 ماه گذشته در مجموع 38 میلیون و 800 هزار تن فولاد تولید کرده اند که 0.9 درصد بیش از تولید مدت مشابه پارسال است.
جدول 2: تولید فولاد خام بر اساس منطقه (نوامبر 2024)
افزایش قیمت فولاد ساختمانی با وجود افزایش تولید
با وجود افزایش تولید فولاد ایران در یازدهمین ماه سال میلادی، بدلیل افزایش قیمت دلار و انتظارات تورمی در هفته های اخیر قیمت فولاد ساختمانی بویژه میلگرد در بازار داخلی رشد داشته است که اگر با این روند افزایشی مقابله ای صورت نگیرد، می تواند منجر به بروز چالش های اساسی در صنعت ساختمان شود.
بدون تردید بزرگترین کارهای عمرانی کشور که زمینه اشتغال میلیون ها نفر را فراهم می کند در حوزه های صنعت ساختمان، سد و پل سازی است که ارتباط تنگاتنگی با فولاد و بویژه با محصولات فولاد ساختمانی دارد و کشورمان بیش از هر زمان دیگر نیازمند فولاد ساختمانی با قیمتی متعادل است.
استان اصفهان یکی از مهمترین تامین کنندگان فولاد ساختمانی است و براساس اطلاعات منتشر شده در بورس کالا، مجتمع فولاد سپید فراب کویر با سهم 8 درصدی بزرگترین عرضهکننده میلگرد و ذوب آهن اصفهان نیز با سهم 7 درصدی و اختلاف کمی نسبت به فولادسازان دوم و سوم در رتبه چهارم عرضه کنندگان میلگرد در بورس کالا قرار دارد.
در سوی دیگر 36 درصد محصولات فولاد مبارکه که بزرگترین فولاد ساز استان و کشور است، در حوزه ساختمان و سازه است که افزایش تولید در این واحدها می تواند نقش پررنگی در بازگشت ثبات به بازار فولاد ساختمانی داشته باشد.
مدیر برنامهریزی فروش و حمل محصولات فولاد مبارکه در این پیوند گفت: فولاد مبارکه 80 درصد بازار محصولات گرم و بخش بزرگی از بازار سازههای فولادی را تامین میکند و همچنین 36 درصد محصولات این شرکت مربوط به فولادهای حوزه ساختمان و سازه است و سالانه 2.5 میلیون تن محصولات در این حوزه به بازار عرضه میکند.
مجید فخاری ادامه داد: علاوه بر این فولاد مبارکه توانمندی تولید انواع گریدهای پراستحکام ساختمانی و سایر محصولات موردنیاز این حوزه را بهصورت کامل داراست.
وی اظهار داشت: مصرف فولاد بطور مستقیم با فعالیتهای اقتصادی مرتبط است و رشد صنعت، توسعه شهری و سرمایهگذاری، مصرف فولاد را افزایش میدهد. این رابطه خطی نیست و عوامل متعددی مانند تغییرات فناوری، اقتصاد چرخشی و محصولات جایگزین، مصرف فولاد را کاهش میدهد.
وی یاد آور شد: کشورها با درآمد سرانه کم، مصرف فولاد بیشتری دارند و با افزایش توسعهیافتگی، مصرف فولاد به ثبات میرسد و سپس کاهش مییابد و بخشهای ساختمان و زیرساخت با سهم 60 درصدی بیشترین مصرف فولاد را در این جوامع به خود اختصاص می دهند و سایر بخشها شامل خودرو، حملونقل، لوازمخانگی، ماشینآلات صنعتی و مصنوعات فلزی، در ردههای بعدی قرار دارند.
مدیر برنامهریزی فروش و حمل محصولات فولاد مبارکه گفت: در سطح جهانی، سالانه 1.9 میلیارد تن فولاد تولید میشود، اما تنها 76 درصد ظرفیتهای تولیدی فعال است. مصرف جهانی فولاد نیز حدود 1.8 میلیارد تن است. کشورهای درحالتوسعه با توجه به اینکه در حوزه زیرساخت فعال هستند، سرانه مصرف زیادی دارند؛ اما با رشد توسعهیافتگی مصرف تثبیت میشود. در کشورهای توسعهیافته که بخش خدمات و تکنولوژی بهجای زیرساخت بخش بزرگی از اقتصاد آنها را شکل داده، سرانه مصرف، روند کاهشی دارد. حدود 25 درصد از فولاد مصرفی در دنیا از طریق تجارت بین کشورها تأمین میشود.
فخاری تاکید کرد: ایران در پنج سال گذشته، رشد قابلتوجهی در تولید فولاد داشته است. 44 میلیون تن ظرفیت فعلی تولید کشور است که 32 میلیون تن از این ظرفیت به بهرهبرداری رسیده است. فولاد مبارکه با تولید 10.3 میلیون تن محصولات فولادی و فولاد خام، رتبه 46 جهان و رتبه اول کشور و خاورمیانه را داراست. این در حالی است که با توجه به مازاد تولید نسبت به مصرف، در سال گذشته 11.5 میلیون تن از محصولات فولادی میانی و نهایی کشور صادر شده است.
وی گفت: مصرف محصولات فولادی در ایران در 10 سال گذشته تغییر چندانی نداشته و بین حدود 9 تا 9.5 میلیون تن در نوسان بوده است؛ اما سهم واردات از حدود 45 درصد به حدود 15 درصد کاهش یافته است. نیمی از مصرف محصولات فولادی محصولات گرم است که حدود 80 درصد آن در حوزه فولادهای ساختمانی مصرف میشود.
افزایش ظرفیت تولید در فولاد مبارکه تا 18 میلیون تن در دستور کار
مدیر برنامهریزی فروش و حمل محصولات فولاد مبارکه ادامه داد: فولاد مبارکه با هدف تامین نیازهای مختلف مصرفکنندگان تا سال 1410، برنامه افزایش ظرفیت تولید خود تا 18 میلیون تن را در دستور کار دارد و این شرکت، 80 درصد بازار محصولات گرم و بخش بزرگی از بازار سازههای فولادی را تامین میکند.
فخاری گفت: با توجه به اینکه پیشبینی میشود، فولاد ساختمانی تا افق 1410 کماکان نیمی از محصولات فولادی را به خود اختصاص دهد، برنامهریزی لازم جهت پاسخگویی به نیازهای آینده این حوزه نیز در فولاد مبارکه صورت گرفته و در نقشه راه توسعه محصولات جدید پیشبینی شده است.
وی تصریح کرد: فولاد مبارکه بر کاهش مصرف انرژی و افزایش بهرهوری تمرکز دارد و تولید محصولات فولادی با استحکام بالا را برای کاهش مصرف کربن و حرکت در مسیر توسعه پایدار به صنعت سازههای فولادی کشور پیشنهاد میکند و آمادگی تأمین آن را هم در صورت وجود تقاضا داراست. بهطور مشخص طبق بررسیهای کارشناسی صورتگرفته، استفاده st52 بهجای st37 در انواع سازههای فولادی میتواند تا حدود 20 درصد صرفه اقتصادی و کاهش وزن سازه را به همراه داشته باشد.
به گزارش ایرنا و بر اساس گزارشات انجمن جهانی فولاد هم اکنون میزان تولید فولاد در ایران حدود 31 میلیون تن در سال است که حدود 40 درصد آن در استان اصفهان تولید می شود، در حال حاضر کشورمان 55 میلیون تن ظرفیت تولید فولاد دارد و میزان صادرات فولاد حدود 9.5 میلیون تن در سال است.
انجمن جهانی فولاد (worldsteel) یکی از بزرگترین و پویاترین انجمنهای صنعتی در دنیا است که اعضای آن شامل تولیدکنندگان فولاد، انجمنهای ملی و منطقهای صنعت فولاد و موسسات تحقیقاتی فولاد میشود. اعضای این انجمن افزون بر 85٪ از تولید جهانی فولاد را نمایندگی میکنند.
دانلود با کیفیت