افت صادرات زنجیره آهن و فولاد در برابر رشد واردات

عصر معدن- بررسی آمار صادرات و واردات زنجیره آهن و فولاد کشور در نیمه نخست امسال و مقایسه آن با عملکرد مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که صادرات این زنجیره با افت دو درصدی به لحاظ وزنی و با افت ۱۶ درصدی ارزش صادرات مواجه بوده است؛ این درحالی است که هرچند واردات این زنجیره از منظر وزنی کاهش داشته اما ارزبری ناشی از واردات آن‌ها، رشد چشمگیری داشته است.;

افت صادرات زنجیره آهن و فولاد در برابر رشد واردات
نسخه قابل چاپ
پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۶:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از ایسنا، طبق آنچه که انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران از عملکرد فولادی‌ها در واردات و صادرات طب نیمه نخست امسال ارائه کرده است، از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور ماه در مجموع ١٣ میلیون و  ٨٩٧ هزار تن صادرات کل زنجیره آهن و فولاد ثبت شده که نسبت به میزان صادرات کل زنجیره سال گذشته معادل ١4 میلیون و ١٢٢ هزار تن، دو درصد کاهش صادرات رقم خورده است.

    ارزش صادرات کل زنجیره آهن و فولاد کشور از سه میلیارد و 6٧6 میلیون دلار در مجموع شش ماهه نخست سال گذشته به سه میلیارد و ٩١ میلیون دلار رسیده که از منظر ارزش ١6 درصد کاهش ارزآوری برای کشور را در پی داشته است.

    طبق آمار، صادرات زنجیره آهن و فولاد کشور، در مجموع شش ماهه امسال، یک میلیون و ٧٢٩ هزار تن مقاطع طویل فولادی صادر شده که ٣٢ درصد بیش از میزان صادرات آن در مدت مشابه سال گذشته معادل یک میلیون و ٣۰٧ هزار تن بوده است.

    ارزش صادرات این مقاطع فولادی نیز ٢٢ درصد در این مقایسه آماری، بیشتر شده است. در حالی در مجموع ارزش صادرات مقاطع طویل فولادی در شش ماهه سال گذشته، 6٨۰ میلیون دلار ثبت شده، این عدد در صادرات شش ماهه امسال، به ٨٣۰ میلیون دلار رسیده است.

    طی این مدت واردات مقاطع طویل فولادی با افت هفت درصدی از 56 هزار تن به 5٢ هزار تن کاهش یافته  است. برای این 5٢ هزار تن مقاطع طویل وارد شده 4٩ میلیون دلار ارز از کشور خارج شده که ١۰ درصد بیشتر از 44 میلیون دلار صرف شده در مدت مشابه سال گذشته برای واردات این مقاطع است.

    در خصوص مقاطع تخت فولادی آمار نشان می‌دهد که صادرات آن از ٢٣۰ هزار تن به ارزش ١5١ میلیون دلار در مجموع شش ماهه ابتدایی 1402 به ١٧۰ هزار تن به ارزش ١١٣ میلیون دلار در مدت مشابه سال جاری کاهش پیدا کرده است. حجم صادراتی این مقاطع ٢6 درصد وزنی و همچنین ٢5 درصد ارزشی کاهش یافته است.

    در واردات این مقاطع نیز که ٧٢١ هزار تن به ارزش 6٣٩ میلیون دلار به ٧۰5 هزار تن به ارزش ٧٢١ میلیون دلار گزارش شده است، هرچند وزن مقاطع وارداتی دو درصد کاهش داشته اما ارزبری آن ١٣ درصد بیشتر شده است.

    ظرف شش ماهه سال گذشته، یک میلیون و 5٣٧ هزار تن محصولات فولادی (به ارزش ٨٣١ میلیون دلار) صادر شده که این میزان امسال به یک میلیون و ٨٩٩ هزار تن به ارزش ٩4٣ میلیون دلار رسیده است؛ براین اساس حجم صادراتی ٢4 درصد بیشتر شده و ١٣ درصد هم بر ارزآوری حاصل ار صادرات محصولات فولادی در مقایسه نیمه نخست سال‌های 1402 و 1403 افزوده شده است. 

    در واردات این محصولات به کشور ٧5٧ هزار تن به ارزش ٧٧۰ میلیون دلار محصولات فولادی طی شش ماهه ابتدایی امسال  وارد کشور شده که همچون مقاطع تخت، دو درصد به لحاظ وزنی کاهش رخ داده اما ١٣ درصد ارزِ بیشتر صرف واردات شده است. در مجموع شش ماهه نخست سال گذشته، ٧٧٧ هزار تن محصول فولادی با میزان ارزبری 6٨4 میلیون دلاری وارد شده بود.

    از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور ماه، دو میلیون و ٧٧4 هزار تن فولاد میانی به ارزش صادراتی یک میلیارد و ٣۰٧ میلیون دلار صادر شده است. این حجم صادرات فولاد میانی ٢5 درصد (وزنی) و ٢٩ درصد ارزشی، کمتر از آمار آن در شش ماهه نخست سال گذشته است. در شش ماهه سال 1402 در مجموع بالغ بر سه میلیون و 6٩۰ هزار تن فولاد میانی به ارزش یک میلیارد و ٨5٢ میلیون دلار، صادر شده بود. 

    در واردات فولاد میانی نیز، واردات ٣٢۰۰ تن به ارزش یک میلیون و ٩۰۰ هزار دلار طی نیمه نخست امسال صورت گرفته که ٩5 درصد رشد وزنی و ٣5 درصد افزایش ارزبری اتفاق افتاده است؛ چراکه در مدت مشابه سال گذشته، ١6۰۰ تن فولاد میانی به ارزش ١.5 میلیون دلار وارد کشور شده بود.

    طبق آمار، افت صادرات در آهن اسفنجی در مدت مذکور به لحاظ وزنی ٣4 درصد و ریالی، ٣٧ درصد ثبت شده است. صادرات آهن اسفنجی از ٩۰٣ هزار تن به ارزش ٢٣٢ میلیون دلار به 5٩6 هزار تن به ارزش ١46 میلیون دلار تقلیل یافته است.

    در مقابل اما حجم صادرات گندله سنگ‌آهن در شش ماهه سال جاری بالغ بر پنج میلیون و ٣٨۰ هزار تن به ارزش 454 میلیون دلار ثبت شده است که نسبت به چهار میلیون 6٢4 هزار تن به ارزش 46٣ میلیون دلار صادر شده در مجموع شش ماهه ابتدایی سال گذشته، به لحاظ وزنی ١6 درصد رشد کرده اما به لحاظ ارزش صادراتی افت ١.٩ درصدی را نشان می‌دهد.

    در نهایت صادرات کنسانتره سنگ‌آهن با افت چهار درصدی به لحاظ وزنی از سه میلیون و ٣64 هزار تن به سه میلیون و ٢46 هزار تن رسیده است؛ ارزش صادراتی آن نیز به لحاظ ریالی با افت ١٩ درصدی از ٢٩٨ میلیون دلار به ٢4١ میلیون دلار رسیده است.

    گفتنی است؛ در آمار واردات زنجیره آهن و فولاد به کشور،  واردات آهن اسفنجی ١١۰ تن به ارزش ١٢۰ هزار دلار ثبت شده که نسبت به 4۰ تن وارد شده به ارزش ١١ هزار دلار، هرچند رقم ناچیزی است اما افزایش واردات رخ داده است.

    طی نیمه نخست امسال، واردات گندله سنگ آهن و کنسانتره سنگ آهن به کشور صفر بوده است.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی
    مطالب مرتبط
    مطالب مرتبط بیشتر
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات