عصر معدن- رضا محتشمی پور قائم مقام بورس کالای ایران در میزگرد تخصصی "ارتباط دو سویه بازار سرمایه و ارکان چرخه فولاد، فرصت ها و تهدیدها" در یازدهمین همایش چشم انداز صنعت فولاد و سنگ آهن، ظرفیت های ابزارهای مالی بورس کالا برای صنایع و به طور خاص صنعت فولاد را تشریح کرد.;
به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از کالاخبر، محتشمی پور در ابتدا به سهم قابل توجه فولادی ها در معاملات بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: تالار صنعتی و حوزه فلزات بزرگترین بخش بازار کالایی بورس کالا است به طوریکه گروه صنعتی حدود 45 درصد مبادلات بورس کالا را به خود اختصاص داده که سهم فولاد در این بازار قابل توجه است.
قائم مقام بورس کالای ایران افزود: علیرغم سهم چشمگیر فولاد در معاملات بورس کالا، این بخش هنوز درگیر چالش های تنظیم بازار و مسائل تقسیم منافع در زنجیره است و همین مسائل باعث شده تا شرکت های زنجیره فولاد کمتر از ظرفیت های حضور خود در بورس کالا و بازار سرمایه استفاه کنند.
او ادامه داد: موضوع مهمی که از نگاه صنایع مختلف از جمله شرکت های صنعت فولاد به دور مانده است، ظرفیت ها و زیرساخت های آماده بورس کالا برای توسعه این صنایع و ارائه خدمات متنوع و راهگشا برای رفع دغدغه های آن هاست اما در حوزه فولاد عموما از بورس کالا برای فروش کالا بهره برده اند که باید رویکرد بهره مندی از ابزارهای نوین مالی در میان این شرکت ها رواج پیدا کند.
کشف پریمیوم ابزاری راهگشا برای صنعت فولاد
محتشمی پور خاطرنشان کرد: یکی از چالش های اصلی زنجیره های ارزش، ارتباط پایدار میان حلقه های زنجیره و ایجاد قراردادهای بلند مدت بین اجزاست که ابزار کارآمد و بورسی این روش، معاملات کشف پریمیوم است.
وی ادامه داد: ابزار کشف پریمیوم تاکنون در حوزه فرآوره های نفتی مورد اقبال قرار گرفته اما این ابزار در حوزه فولاد نیز راهگشاست به نحویکه شرکت های عرضه کننده را قادر می سازد تا از میزان فروش خود در آینده مطلع شده و برای تولید برنامه ریزی مناسبی داشته باشند؛ از سوی دیگر شرکت های خریدار نیز قادر خواهند بود از تامین دائمی نیاز خود مطمئن شوند.
به گفته قائم مقام بورس کالای ایران، اکنون که بحث عرضه تمام زنجیره فولاد در بورس کالا مطرح است، ابزار کشف پریمیوم می تواند یکی از ابزارهای با اهمیت خصوصا در تامین نیاز مداوم و با قابلیت اطمینان مواد اولیه است.
اوراق سلف موازی و خرید دین
قائم مقام بورس کالا در ادامه به ابزار اوراق سلف موازی استاندارد اشاره کرد و گفت: اگرچه این ابزار تاکنون از سوی صنعت فولاد مورد استفاده قرار گرفته اما به جهت ظرفیت بالای این صنعت، کافی نبوده است. البته بخشی از این موضوع ناشی از یک آسیب است و به سطح مداخلات حاکمیتی باز می گردد که برای استفاده بیشتر از این ابزار تامین مالی، باید سطح مداخلات کمتر شود.
وی با اشاره به اوارق خرید دین به عنوان یکی از ابزارهای جدید مالی بورس کالا که مصوبات آن در آبان ماه ابلاغ شد، گفت: اوارق خرید دین یک ابزار مناسب برای تامین مالی فروشندگان بدون فشار به سمت خریدار و سمت تقاضاست.
محتشمی پور توضیح داد: در روش های سلف، تامین مالی از منابع خریداران استفاده می شود اما برای اینکه فشار به سمت تقاضا منتقل نشود و کمک شود تقاضا هم متناسب با عرضه توسعه پیدا کند، اوراق خرید دین ابزاری مناسب به شمار می رود.
جای خالی فولاد در دو ابزار پرطرفدار
وی گفت: اوراق مشتقه و گواهی سپرده کالایی به عنوان دو ابزار پرطرفدار و مرسوم در بازارهای مالی دنیا نیز اگرچه در بورس کالای ایران عمدتا در بازار کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته و برای محصولات مس و پتروشیمی پیشنهاد شده اما تا به امروز در حوزه فولاد بکار گرفته نشده که با مجوزهای اخذ شده از سازمان امور مالیاتی و رفع ابهام مالیاتی گواهی سپرده، امیدواریم به زودی شاهد ورود دارایی های جدید حوزه صنعتی و پتروشیمی به بازار مشتقه و گواهی سپرده کالایی باشیم.
به گفته وی، مدیریت ریسک قیمتی، تامین مالی، روان سازی معاملات و کشف قیمت های مستمر و شفاف از جمله مزایای ورود محصولات فولادی به بازار مشتقه و گواهی سپرده کالایی بورس کالاست.
محتشمی پور در خاتمه اظهار داشت: پیشنهاد ما این است که فولادی ها به بورس کالا صرفا به محلی برای عرضه و فروش محصول نگاه نکنند زیرا بورس کالا دارای ابزارهای مالی است که می تواند زمینه جذب سرمایه و توسعه شرکت های مختلف را فراهم آورد.
دانلود با کیفیت