عصر معدن- بررسی وضعیت تولید انواع محصولات فولادی در دومین سال فعالیت دولت سیزدهم نشانگر رشد ۵.۸ درصدی تولید فولاد و رونق صادرات در تیرآهن، میلگرد، و کل مقاطع طویل فولادی است که منجر به ارزآوری و بهبود شرایط اقتصادی در این صنعت شده است.;
به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از ایرنا، صنعت فولاد به عنوان یکی از صنایع مهم کشور که در بسیاری از صنایع وابسته نقش کلیدی دارد. از آنجایی که این صنعت یکی از صنعتهای بزرگ کشور محسوب میشود از نظر اشتغالزایی و رونق تولید نقش بسزایی در اقتصاد کشور دارد.
افزایش تولید فولاد نهتنها منجر به رونق اقتصادی و رفع نیازهای سایر صنایع میشود؛ بلکه رشد صادرات و ارزآوری در کشور را به همراه خواهد داشت. صادرات فولاد ایران شامل تمام مقاطع میانی مثل شمش و بیلت و محصولات نهایی مثل تیرآهن و میلگرد میشود.
صادرات 11.6 میلیون تن آهن و فولاد در سال گذشته
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گزارشی حجم و ارزش صادرات 11ماهه سال گذشته زنجیره فولاد کشور را منتشر کرد که نشانگر رشد 20 درصدی ارزش صادراتی زنجیره فولاد (معادل تقریبی 1.2 میلیارد دلار) بود.
صادرات حدود 27 میلیون تن از محصولات زنجیره فولاد (جهش 68 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته) به کمک کنسانتره و گندله سنگ آهن از دیگر دستاوردهای این صنعت در سال گذشته بود.
همچنین افزایش 6.8 درصدی حجم (تناژ) صادرات فولاد میانی به لطف جهش حدود 30 درصدی حجم صادرات اسلب، افزایش 6.7 درصدی حجم صادرات میلگرد و رشد حدود 800 درصدی (9 برابر شدن) حجم صادرات کنسانتره سنگ آهن به ثبت رسید.
ایران پرچمدار رشد تولید فولاد در میان 10 کشور برتر
انجمن جهانی فولاد ایران در جدیدترین گزارش خود فهرست 10 کشور برتر تولیدکننده فولاد را اعلام کرد که بر این اساس، ایران بالاترین رشد تولید فولاد خام را طی نخستین ماه 2024 میلادی با 2 میلیون و 600 هزار تن در میان این کشورها با 39.3 درصد ثبت کرد.
طبق این گزارش، ایران در رتبه نهم از بیشترین تولیدکنندگان فولاد قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، 10 کشور برتر تولیدکننده فولاد خام در ماه ژانویه 2024 به ترتیب شامل چین (77.2 میلیون تن، کاهش 6.9 درصدی)، هند (12.5 میلیون تن، افزایش 7.3 درصدی)، ژاپن (7.3 میلیون تن، افزایش 6 دهم درصدی)، آمریکا (6.8 میلیون تن، کاهش 3 دهم درصدی)، روسیه (6.2 میلیون تن، افزایش 1.2 درصدی)، کره جنوبی (5.7 میلیون تن، افزایش 1.5 درصدی)، ترکیه (3.2 میلیون تن، افزایش 24.7 درصدی)، آلمان (2.9 میلیون تن، کاهش 9 دهم درصدی)، ایران (2.6 میلیون تن، افزایش 39.3 درصدی) و برزیل (2.5 میلیون تن، کاهش 7.2 درصدی) است.
رشد 5.8 درصدی تولید فولاد در سال 1402
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گزارشی از وضعیت تولید فولاد در 11ماهه سال 1402 را منتشر کرد بر اساس این گزارش، تولید فولاد میانی این مدت نسبت به دوره مشابه سال 1401 افزایش 5.8 درصدی و تولید آهن اسفنجی افزایش 8.8 درصدی داشته است.
تولید فولاد میانی (بیلت و بلوم و اسلب) در 11 ماه سال گذشته به 29 میلیون و 334 هزار تن رسید. از این مقدار، 18 میلیون و 452 هزار تن سهم تولید بیلت و بلوم و 10 میلیون و 882 هزار تن سهم تولید اسلب بوده است. تولید بیلت و بلوم افزایش 9.2 درصدی داشته و تولید اسلب هم 0.7 درصد افزایش داشته است.
طبق این گزارش، رشد تولید مقاطع تخت فولادی منفی 0.1 درصد و رشد تولید مقاطع طویل هم فولادی منفی 1.9 درصد اعلام شده است.
همچنین بررسی روند تحلیلی این گزارش نشان میدهد که تولید مقاطع تخت 8 میلیون و 327 هزار تن بوده که 7 میلیون و 898 هزار تن سهم ورق گرم، 2 میلیون 166 هزار تن هزار تن سهم ورق سرد و 1 میلیون 539 هزار تن سهم ورق پوششدار بوده است. تولید ورق گرم کاهش 1.8 درصدی، تولید ورق سرد کاهش 1.9 درصدی و تولید ورق پوششدار افزایش 8.8 درصدی داشته است.
تولید تیرآهن در 11 ماه سال گذشته با افزایش 2.9 درصدی نسبت به مدت مشابه سال 1401 به یک میلیون و 209 هزار تن رسیده است و تولید میلگرد هم با 1.9 درصد کاهش به 9 میلیون و 538 هزار تن رسید. در همین مدت تولید نبشی، ناودانی و سایر مقاطع طویل فولادی با کاهش 9.3 درصدی همراه بوده است.
بر اساس این گزارش که از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد منتشر شده است، تولید آهن اسفنجی با افزایش 8.8 درصدی به 31 میلیون و 466 هزار تن و تولید گندله نیز با افزایش 6.6 درصدی به 53 میلیون و 199 هزار تن رسید.
سرمایهگذاری 4 میلیارد یورویی برای افزایش حجم تولید فولاد
سال گذشته با حضور رئیسجمهور در راستای ارتقای تولید و صادرات، چهار طرح فولادی در استان خوزستان مورد بهرهبرداری قرار گرفت، این طرحها نهتنها به افزایش حجم تولید منجر شد؛ بلکه برای حدود چهار هزار نفر اشتغالزایی ایجاد کرد که بیشترین حجم اشتغال را به خود اختصاص داده است. ضمن اینکه راهاندازی این طرحها، اقتصاد محلی را تحریک کرده و با اشتغالزایی افراد بومی به افزایش درآمد و سطح استانداردهای زندگی کمک میکند.
در راستای توسعه تولید و افزایش حجم صادرات برای چهار طرح فولادی در استان خوزستان از جمله طرحهای فاز دوم کارخانه فولاد جهان آرا، فاز توسعه کارخانه فولاد شادگان، طرح کارخانه فولاد آتیه خاورمیانه و طرح مگامدول آهن اسفنجی (زمزم) بیش از چهار میلیارد یورو سرمایهگذاری شد.
طرح فولاد آتیه خاورمیانه اهواز، با ظرفیت تولید 600 هزار تن، توسط بخش خصوصی و با همکاری اداره کل صنعت، معدن و تجارت خوزستان اجرا شد، محصول تولیدی این طرح، ورقهای فولادی گرم است که ارزش سرمایهگذاری در این طرح 50 هزار میلیارد ریال است. اجرای این طرح، برای یک هزار نفر اشتغالزایی کرده است.
مجتمع فولاد شادگان یکی از هشت طرح مطالعات جامع فولاد کشور در راستای توسعه اشتغال در منطقه محروم شادگان در 35 کیلومتری جنوب شرقی این شهرستان در سال 1382 موردمطالعه و بررسی قرار گرفت. فاز توسعه فولاد شادگان با تولید 800 هزار تن شمش فولادی سال گذشته با حضور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید.
فاز دوم کارخانه فولاد جهان آرا با سرمایهگذاری 80 هزار میلیارد ریال از دیگر طرحهای فولادی بود این مجتمع فولاد جهان آرا اروند در 10 فاز طراحی شده است. علاوه بر سه فاز تولید تختههای فولادی یک واحد گندلهسازی پنج میلیون تنی سه ماژول احیا و سه واحد نورد نیز در آن احداث خواهد شد. از دوم این کارخانه با ظرفیت 1200 هزار تن ورقهای عریض فولادی و با سرمایهگذاری 80 هزار سال گذشته به بهرهبرداری رسید.
طرح مگامدول آهن اسفنجی (زمزم 3) از دیگر طرحهای توسعهای فولاد است این طرح با هدف تامین کمبود آهن اسفنجی مورد نیاز، برای ایجاد پایداری تولید فعلی و توسعههای آتی شرکت فولاد خوزستان تعریف و در حال اجراست. از محل تفاوت سود حاصل از تولید در این کارخانه به جای خرید آهن اسفنجی، حدود سه هزار و 500 میلیارد تومان صرفهجویی سالیانه حاصل خواهد شد. ضمن اینکه این طرح دارای بالاترین ظرفیت تولید آهن اسفنجی با کیفیت مناسب در بین طرحهای مشابه اجرا شده در کشور است.
همچنین به دلیل عملیات ساخت و نصب تجهیزات این پروژه حدود 250 تا 300 نفر به صورت مستقیم و حدود یک هزار و 500 نفر به صورت غیر مستقیم مشغول به کار هستند که پس از بهرهبرداری از این مگاپروژه برای حدود 200 نفر به صورت مستقیم و 800 نفر به صورت غیر مستقیم، اشتغال پایدار ایجاد شد.
دانلود با کیفیت