مدیرعامل بورس کالای ایران اعلام کرد:

آمادگی بورس کالا برای میزبانی از کل محصولات زنجیره فولاد

عصر معدن- مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به ثبت رکوردهای معاملاتی بورس کالا در سال ۱۴۰۰، ورود کل محصولات زنجیره فولاد و توسعه ابزارهای مالی همچون گواهی سپرده کالایی، قراردادهای آتی و قراردادهای بلندمدت را از جمله برنامه های در دست اجرای این بورس اعلام کرد.;

آمادگی بورس کالا برای میزبانی از کل محصولات زنجیره فولاد
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۰۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۳:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از تسنیم، نیاز به ایجاد بازار شفاف جهت تسهیل معاملات و کشف نرخ قیمت کالاهای اساسی و مواد اولیه واسطه‌ای بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا، ایجاد ابزارهای مدیریت ریسک قیمت و تامین  مالی بازار کالایی و تضمین تعهدات طرفین معامله به منظور دستیابی به اثرات مثبت این مهم در توسعه اقتصادی، دولت و مجلس شورای اسلامی را بر آن داشت تا بستر قانونی لازم جهت تاسیس و راه اندازی بورس‌های کالایی را در ایران فراهم سازند.

    بنابراین، سازمان کارگزاران بورس فلزات تهران در شهریور ماه سال 1382 به عنوان اولین بورس کالای کشور فعالیت خود را آغاز کرد و پس از آن نیز سازمان کارگزاران بورس کالای کشاورزی در شهریور ماه سال 1383 شروع به فعالیت کرد.

    با بازنگری و تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در سال 1384 و تصمیم شورای عالی بورس، سرانجام بورس‌های فلزات و کشاورزی در یکدیگر ادغام و بورس کالای ایران تاسیس شد و از ابتدای مهرماه سال 1386 فعالیت خود را آغاز کرد که طبق قانون بازار اوراق بهادار تمامی معاملات در بورس کالای ایران تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار انجام می‌شود.

    با توجه به اهمیت فعالیت بورس کالای ایران، "حامد سلطانی‌نژاد" مدیرعامل بورس کالای ایران در مصاحبه تفصیلی با تسنیم به بررسی ابعاد فعالیت بورس کالای ایران پرداخته که در زیر می‌آید:

    ثبت رکوردهای جدید معاملاتی در سال 1400

    مدیرعامل بورس کالای ایران در تحلیل وضعیت این روزهای بورس کالا اظهار داشت: بورس کالای ایران در سال 1400 به رکوردهای بی‌نظیری چه در مورد حجم و چه در مورد ارزش معاملات دست پیدا کرده است؛ در مورد حجم محصولاتی که در بورس کالای ایران از ابتدای سال تاکنون معامله شده حدود 49 میلیون تن محصول بوده است.

    سلطانی‌نژاد افزود: ارزش معاملات هم به رقم 500 هزار میلیارد تومان نزدیک شده که در نوع خود بی‌سابقه بوده و این درحالی است که سال گذشته حجم معاملات در کل سال حدود  33 میلیون تن به ارزش 350 هزار میلیارد تومان بوده است.

    وی تصریح کرد: این نشان می‌دهد که اقبال نسبت به بورس کالا افزایش پیدا کرده و با ورود محصولاتی مثل سیمان و محصولاتی که بالادست زنجیره فولاد هستند، روند تامین مواد اولیه تولید از طریق بورس کالا به شیوه ای مطلوب انجام می شود.

    عرضه کل زنجیره فولاد در بورس کالا

    مدیرعامل بورس کالای ایران درخصوص برنامه‌های توسعه فعالیت این مجموعه گفت: درصدد هستیم که به تدریج کل زنجیره فولاد را که دغدغه مجلس شورای اسلامی هم هست به بورس کالا وارد کنیم و معاملات کل زنجیره فولاد در بورس کالا انجام شود.

    وی افزود: در حوزه کیفی هم سراغ ابزارهای جدید در بورس کالا رفتیم هم گواهی سپرده کالایی را در محصولات مختلف توسعه خواهیم داد و هم برای استفاده از ابزار قرارداد آتی و قراردادهای بلندمدت که اطمینان از تامین مواد اولیه به وجود می‌آورند اقدام خواهیم کرد.

    سلطانی‌نژاد بیان کرد: ظرف چند روز اخیر قرارداد آتی کاتد مس و گواهی سپرده میلگرد هم در بورس کالای ایران راه‌اندازی شد.

    بورس کالا مانع و حذف‌کننده رانت است

    مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به مسئله رانت در اقتصاد گفت: بورس کالا مانع رانت و حذف‌کننده رانت است و در واقع بورس کالا ایجاد شده تا تولیدکننده و مصرف‌کننده در یک ساز و کار رقابتی به هم متصل شوند؛ در این زمینه خریداران مواد اولیه در بورس کالای ایران عمدتاً تولیدکنندگانی هستند که در صنایع پایین‌دستی قرار دارند.

    وی افزود: با توجه به شفافیتی که بورس دارد اگر خریدی از بورس کالا در اثر نوسانات قیمت ارز در آینده منجر به کسب درآمدهای هنگفت شود، می توان از آن درآمدها مالیات‌هایی را به نفع مردم اخذ کرد در حالی که چنین ساز و کاری در خارج از بورس وجود ندارد.

    بورس راه حل جلوگیری فعالیت‌های سوداگرانه

    مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: در بورس کالا دلال نداریم و تاکید می شود، افرادی که در بورس کالا  اقدام به خرید مواد اولیه می کنند، عمدتا تولیدکنندگان صنایع پایین‌دستی هستند که وقتی محصول خود را برای مثال شمش فولادی خریدند باید میزان تولید میلگرد از آن شمش فولادی را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند.

    وی اضافه کرد: اگر این کار را نکنند می‌توان نتیجه گرفت که محصول را به شکل خام فروخته‌اند بنابراین شفافیت آماری بورس کالا، راه حل جلوگیری از دلالی و کشف فعالیت‌های سوداگرانه دلالی است.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی
    مطالب مرتبط
    مطالب مرتبط بیشتر