رئیس هیات عامل ایمیدرو خبر داد:

افزایش ۱۲۰ درصدی تولید فلزات غیرآهنی طی ۲۰ سال گذشته

عصر معدن- رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با بیان اینکه تولید فلزات غیرآهنی طی ۲۰ سال گذشته، بیش از ۱۲۰ درصد افزایش داشته است، توسعه غیرآهنی‌ها در کنار فلزات آهنی را از جمله اهداف و برنامه‌ها اعلام کرد.;

افزایش ۱۲۰ درصدی تولید فلزات غیرآهنی طی ۲۰ سال گذشته
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۱۶:۴۲:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از ایمیدرو، وجیه الله جعفری امروز در دومین روز از سومین همایش و نمایشگاه چشم‌انداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوری های وابسته با نگاهی به تولید و بازار با بیان این موضوع و اینکه طی سال‌های اخیر، بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است، گفت: افزایش 50 درصدی ارزش افزوده بخش معدن طی هشت سال گذشته، رشد صادرات معدن و صنایع معدنی به ارزش بیش از 8.5 میلیارد دلار در سال، افزایش 23.7 درصدی ارزش سهام شرکت‌های معدنی و صنایع معدنی در بورس، حاکی از جایگاه و اهمیت بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور است.

    رئیس هیات عامل ایمیدرو ضمن اشاره به موضوع اکتشاف در بخش فلزات اساسی و مهم به عنوان یکی از گام‌های اصلی این سازمان، تصریح کرد: اکتشاف در این سازمان طی سال‌های اخیر سرعت گرفته است. از نتایج این اکتشافات، شناسایی 759 محدوده امیدبخش است که هر کدام از این‌ها می‌تواند به معدن تبدیل شود. پتانسیل‌های معدنی زیادی در کشور وجود دارد و اکنون بستر استفاده از ذخایر و توسعه اکتشاف آن‌ها وجود دارد.

    معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: طبق برآوردها، پیش بینی می‌کنیم در سال آینده ذخایر مطلوبی از معادن اکتشاف شده در مناطق محروم حاصل کنیم. در حال حاضر چند مورد از این نتایج به قطعیت رسیده و امیدوار هستیم شرکت دیگری در طراز شرکت مس ایجاد کنیم. همچنین طرح احیا و فعال‌سازی معادن کوچک در سال 1397 مطرح و از سال 1398 اجرایی شد که هدف آن، تبدیل معادن کوچک به ذخایر بزرگ است.

    رفع دو مشکل معادن کوچک با مشارکت شرکت‌های بزرگ

    جعفری ضمن اشاره به اینکه معادن کوچک مقیاس، از دو مشکل برخوردارند، گفت: مشکل نخست این است که با توجه به بررسی‌های انجام شده در اغلب معادن واگذار شده، اکتشاف انجام نشده است. همچنین، به دلیل ذخایر پایین، امکان فرآوری در این معادن وجود ندارد. برای رفع این مسئله، می‌توان با مشارکت شرکت‌های بزرگ همچون فولاد مبارکه و مس،   10 تا 20 معدن کوچک را در اختیار آن‌ها قرار داد، تا با سرمایه‌گذاری‌هایی که انجام می‌دهند، نسبت به اکتشاف و فرآوری اقدام شود.

    رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه می‌توان با واگذاری واحدهای کوچک به بخش خصوصی، بهره وری آن‌ها را بالا برد، اظهار کرد: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی با واگذاری راهبری برخی واحدهای تابعه، تجربه مطلوبی کسب کرد. بطوریکه تولید در این واحدها بیش از پنج برابر، اشتغال و میزان ذخیره نیز هریک سه برابر شده است. اگر واگذاری به شکل درست اتفاق بیفتد، بخش خصوصی می‌تواند این واحدها را توسعه دهد.

    بسترسازی‌های جدید برای حضور بخش خصوصی

    وی با اشاره به افزایشی بودن روند توسعه در زنجیره فلزات غیرآهنی طی چندسال گذشته، گفت: رشد تولید طی هشت سال گذشته در بخش کاتد مس67 درصد، شمش آلومینیوم 37 درصد، شمش طلا 200 درصد و شمش روی 30 درصد شده است. در بخش مس، تا سال 1403 حدود دو میلیارد و 480 میلیون دلار طرح در حال اجراست که بخشی از این طرح‌ها به مرحله بهره‌برداری رسیده است. میزان ظرفیت تولید کنسانتره مس در سال جاری نیز یک میلیون و 180 هزار تن است که قرار است در سال آینده این رقم به یک میلیون و 800 هزار تن برسد.

    معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: ایمیدرو و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی از سال 1393 تاکنون 2.5 میلیارد دلار سرمایه جذب کرده است که بخشی از آن‌ها در حال تکمیل است. بسترسازی برای حضور بخش خصوصی از قبل در ایمیدرو بوده و در تلاش هستیم این روند را گسترش دهیم و شرایط لازم را تسهیل کنیم. بطور مثال، با ایجاد شرکت سهامی عام پروژه، نقدینگی لازم برای اجرای طرح‌های شرکت‌های بزرگ را از طریق بورس انجام دهیم.

    جعفری افزود: از دیگر اقدامات برای توسعه بخش معدن با حضور بخش خصوصی، افزایش سرمایه شرکت‌های معدنی و صنایع معدنی برای حمایت از معادن کوچک مدنظر قرار گرفته است. حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و استفاده از ایده‌های جدید برای تدوین راه جدید جهت رسیدن به فعالیت‌های جدید نیز جزو برنامه‌های ایمیدرو است.

    رئیس هیات عامل ایمیدرو ضمن اشاره به تدوین طرح‌های جامع فلزات در ایمیدرو، گفت: همانطور که روز گذشته نیز اعلام کردم، در حال حاضر طرح جامع سرب وروی تقریبا به اتمام رسیده است. همچنین طرح جامع مس در حال اجراست. تدوین طرح جامع طلا نیز آغاز شده و طرح جامع زغال سنگ به اتمام رسیده و در حال اجراست. این طرح‌های جامع، معیار اجرایی برای صنایع است و کمک می‌کند تا بخش خصوصی به عنوان بخش اثرگذار در توسعه بخش معدن و صنایع معدنی به نحو مطلوب، فعالیت کند.

    وی افزود: در ایمیدرو به دنبال توسعه حوزه‌های غیرآهنی در کنار حوزه‌های آهنی نیز هستیم. حوزه معدن و صنایع معدنی اعم از آهنی و غیر آهنی گسترده است.

    طرح جامع سرب و روی، نقشه 20 ساله است

    در ادامه این برنامهامین صفری- مجری طرح جامع سرب و روی- نیز با بیان اینکه طرح جامع سرب و روی، با مشخص کردن نقاط ضعف و قوت و لحاظ کردن استاندارهای جهانی، نقشه راهی برای 20 سال آینده این صنعت ترسیم می‌کند؛ گفت: طی دو سال گذشته 10ها جلسه کارشناسی به صورت عمومی و خصوصی با همه ذی‌نفعان از جمله صاحبان صنایع، دانشگاهیان و نخبگان صنعت، به منظور جمع آوری اطلاعات دقیق، ترسیم وضع مطلوب، چشم انداز، تحلیل فاصله و تدوین برنامه‌های اجرایی برگزار شده است.

    وی تصریح کرد: طرح جامع سرب و روی کشور به عنوان سند راهبردی توسعه این صنعت با چشم انداز افق 1420، آماده ابلاغ از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت است. از جمله راهکارهای کلان توسعه صنعت سرب و روی، تعیین ستاد و ساختار اجرایی برای پایش طرح جامع سرب و روی، مشارکت تشکل‌های صنفی در سیاست‌گذاری‌های کلان، تدوین طرح جامع اکتشاف سرب و روی و کاهش تصدی‌گری دولت است.

    صفری ادامه داد: حذف صدور مجوز جدید کارخانه تولید شمش، تسهیل واردات مواد اولیه (خاک و کنسانتره) و نیز، حمایت و تشویق یکپارچه‌سازی و ادغام واحدهای فرآوری کوچک مقیاس، از دیگر راهکارهاست.

    مجری طرح جامع سرب و روی ضمن اشاره به ذخایر سرب و روی جهان اعلام کرد: میزان ذخایر روی جهان 250.1 میلیون تن است و ایران، 4.96 درصد ذخایر روی جهانی (12.4 میلیون تن) را دارد.   اکنون ذخایر سرب جهانی 90.3 میلیون تن است که ایران با داشتن 4.05 میلیون تن، 4.48 درصد ذخایر جهانی را دارد.

    وی در رابطه با میزان استخراج ماده معدنی سرب و روی در جهان و ایران، گفت: میزان استخراج فعلی روی جهان سالانه حدود 12.46 میلیون تن و میزان استخراج روی ایران، 330 هزار تن فلز محتوی است. همچنین، میزان استخراج سرب جهان نیز 4.56 میلیون تن و میزان استخراج این فلز در ایران 70 هزار تن فلز محتوی است. کل روی تصفیه شده سالانه در جهان 13.2 میلیون تن و ایران حدود 198 هزار تن (ظرفیت موجود 474 هزار تن) است. نسبت تولید شمش روی به ذخایر در جهان 5.3 درصد و در ایران 1.6 درصد است که نیازمند رشد حدود سه برابری در طول دوره چشم انداز 20 ساله خواهد بود.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی
    مطالب مرتبط
    مطالب مرتبط بیشتر