عصر معدن- طهمورث جوانبخت، معاون اقتصادی و مالی شرکت فولاد مبارکه اصفهان به جزئیات تولید و فروش، سودآوری، بهره وری و بازدهی سرمایه فولاد مبارکه اصفهان پرداخت.;
به گزارش پایگاه خبری «عصرمعدن» به نقل از چیلان، طهمورث جوانبخت، معاون اقتصادی و مالی شرکت فولاد مبارکه اصفهان به جزئیات تولید و فروش، سودآوری، بهره وری و بازدهی سرمایه فولاد مبارکه اصفهان و همچنین به بازدهی سهام و برنامه های جدید این شرکت بزرگ فولادی پرداخت.
عملکرد فولاد مبارکه را در سال 1397 چگونه ارزیابی می کنید؟
سال 97 یکی از موفق ترین سال های عملکردی شرکت بود و توانستیم با همدلی و همکاری مدیران و پرسنل زحمتکش مجموعه فولاد مبارکه به رکوردهای تازه ای در زمینه های مختلف دست پیدا کنیم که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کسب رکورد در تولید محصول نهایی کلاف گرم با تولید 6.343 هزار تن و تولید کلاف سرد به میزان 1.555 هزار تن
کسب بالاترین سطح فروش شرکت با خلق فروشی به میزان 234 هزار میلیارد ریال در سال 97
کسب بالاترین سطح سودآوری شرکت با خلق سود 166 هزار میلیارد ریالی در گروه (تلفیق) و سود 122 هزار میلیارد ریالی در شرکت اصلی
تبدیل شدن به بزرگترین شرکت بازار سرمایه کشور در تاریخ برگزاری مجمع (30 تیرماه 98) با ارزش بازاری بالغ بر 558.610 میلیارد ریال. اینها بخشی از موفقیت های شرکت در سال 97 بود.
عملکرد تولید به تفکیک زنجیره ارزش، در سال 97 و سه ماه ابتدایی سال 98 چگونه بوده است؟
در سال 97 شاهد رشد 5 درصدی در تولید تختال بوده ایم به گونه ای که تولید تختال از 7.250 هزار تن در سال 96 به بیش از 7.586 هزار تن در سال 97 رسید. در کلاف گرم نیز شاهد رشد 6 درصدی تولید بوده ایم و سطح تولید از 5.968 هزار تن در سال 96 به بیش از 6.343 هزار تن در سال 97 رسید. همچنین در تولید کلاف سرد شاهد رشد 4 درصدی بوده ایم و توانستیم در سال 97 تولید کلاف سرد را به 1.555 هزار تن برسانیم.
در تولید محصولات پوشش دار نیز وضعیت تولید به شرح زیر بوده است:
محصولات قلع اندود تولید 98 هزار تنی در سال 97 و کاهش هزار تنی در مقایسه با سال 96
محصولات گالوانیزه تولید 202 هزار تنی در سال 97 و کاهش 3 درصدی در مقایسه با سال 96
محصولات رنگی تولید 120 هزار تنی در سال 97 و افزایش 5 درصدی در مقایسه با سال 96
لازم است به اطلاع برسانم که طی سه ماهه سال جاری نیز میزان تولید محصول نهایی شرکت به بیش از 2 میلیون تن رسیده که 6 درصد بالاتر از مدت مشابه سال گذشته بوده است.
عملکرد شرکت فولاد مبارکه در حوزه فروش چگونه بوده است، به نظر می رسد در سال گذشته بخشی از فروش صادراتی شرکت کاهش یافته است؟
در سال 97 با افزایش تقاضای داخلی برای محصولات شرکت مواجه بودیم به همین دلیل میزان فروش صادراتی با کاهش همراه بود اما به دلیل افزایش نرخ ارز از منظر ریالی این کاهش مقداری جبران گردید. اما در مجموع در سال 97 مبلغ فروش محصولات نهایی شرکت با رشد 48 درصدی از 158 هزار میلیارد ریال در سال 96 به بیش از 234 هزار میلیارد ریال رسید و شاهد افزایش قابل توجه 76 هزار میلیارد ریالی در میزان فروش شرکت بوده ایم.
طی سه ماهه سال جاری نیز میزان فروش محصولات نهایی شرکت به بیش از 1.953 هزار تن رسیده که 8 درصد بالاتر از مدت مشابه سال گذشته بوده است. طی سه ماهه سال جاری مبلغ فروش محصول با رشد 103 درصدی از 47 هزار میلیارد ریال به 96 هزار میلیارد ریال رسیده است و امیدوارم طی ماه های جاری نیز شاهد رشد فروش محصولات شرکت باشیم.
علاوه بر افزایش قابل توجه در فروش، خبرهای خوبی از رشد سودآوری فولاد مبارکه شاهد بوده ایم.
بله در سال 97 با مدیریت بهینه هزینه ها شاهد افزایش حاشیه سوداوری شرکت نیز بوده ایم و در واقع بالاتر از سطح فروش موفق به افزایش سطح سودآوری شرکت بوده ایم که بر اساس صورت های مالی تلفیقی و اصلی به بررسی آنها می پردازیم و جزئیات آن را خدمت شما عرض می کنم.
در سال 97 درآمدهای عملیاتی تلفیقی با رشد 44 درصدی به بیش از 300 هزار میلیارد ریال رسید. سود عملیاتی تلفیقی سال 97 نیز با رشد 98 درصدی از 76 هزار میلیارد ریال به بیش از 150 هزار میلیارد ریال رسید و در نهایت به واسطه کاهش هزینه های مالی و استفاده از معافیت مالیاتی حاصل از افزایش سرمایه شاهد رشد 127 درصدی در سود خالص تلفیقی بوده ایم.
در سطح شرکت اصلی نیز در درآمدهای عملیاتی شرکت با رشد 48 درصدی به بیش از 234 هزار میلیارد ریال رسید و عمدتاً به دلیل سود ناشی از تسعیر یا تسویه دارایی ها و بدهی های ارزی عملیاتی سود عملیاتی شرکت در سال 97 با رشد 77 درصدی از 67 هزار میلیارد ریال به بیش از 119 هزار میلیارد ریال رسید. همچنین سود خالص شرکت در سال 97 با رشد 103 درصدی از 60 هزار میلیارد ریال به بیش از 122 هزار میلیارد ریال رسید.
نکته حائز اهمیت در این خصوص این است که در سال 97 با برنامه ریزی های به عمل آمده سعی شد سوداوری شرکتهای فرعی و وابسته بطور دایم رصد شده تا به مرور شاهد افزایش سودآوری شرکت های زیرمجموعه باشیم به طوری که میزان سود عملیاتی تلفیقی در سال 96 حدودا 13 درصد بالاتر از شرکت اصلی بوده و این ضریب در سال 97 به حدود 26 درصد رسیده است و در سود خالص این ضریب به بیش از 36 درصد رسیده است.
با رشد سودآوری که شرح داده شد شاهد این هستیم که حاشیه سود عملیاتی شرکت از 43 درصد در سال 96 به 51 درصد در سال 97 رسیده است. همین طور در حاشیه سود خالص شاهد رشد 37 درصدی بوده ایم و حاشیه سود خالص از 38 درصد به بیش از 52 درصد رسیده است.
از مهمترین دلایل رشد حاشیه سود شرکت می توان به افزایش نرخ فروش محصولات و جلوگیری از افزایش سطح هزینه های شرکت به نسبت افزایش سطح عمومی قیمت ها، کاهش هزینه های مالی و استفاده از معافیت مالیاتی ناشی از افزایش سرمایه اشاره کرد.
در سال مالی 97 در مجموع شاهد رشد 64 درصدی بهای تمام شده محصولات تولیدی شرکت بوده ایم که عمدتا منتج از افزایش نرخ مواد مستقیم مصرفی خصوصا افزایش نرخ خرید سنگ و گندله از یک طرف و افزایش هزینه های سربار خصوصا افزایش نرخ الکترود مصرفی از طرف دیگر می باشد. با این افزایش قیمت ها سهم مواد مستقیم مصرفی از بهای تمام شده با رشد 22 درصدی به 67 درصد رسیده است.
از این رو خرید و مشارکت در معادن موجود کشور جهت تامین پایدار سنگ و انجام اکتشافات گسترده در این خصوص و همچنین برنامه ریزی جهت تامین الکترود از طریق بهره برداری از شرکت تولید الکترود در داخل کشور و خرید بموقع این ماده استراتژیک یکی از مهمترین اقدامات عملیاتی سال جاری می باشد.
طی سه ماهه سال جاری نیز با وجود افزایش 103 درصدی فروش شاهد رشد حدود 130 درصدی سود خالص در شرکت بوده ایم که نویدبخش سالی پرسود برای سهامداران شرکت است.
وضعیت بهره وری دارایی ها و بازده دارایی های فولاد مبارکه در سال 97 چگونه بوده است؟
ما شاهد رشد 49 درصدی ارزش دفتری دارایی ها در فولاد مبارکه و رشد 58 درصدی در گروه در سال 1397 در مقایسه با سال 1396بوده ایم. با این رشد، ارزش دفتری دارایی های گروه به حدود 541 هزار میلیارد ریال و در شرکت فولاد مبارکه به 387 هزار میلیارد ریال رسیده است. که مقایسه این ارقام با ارزش بازاری شرکت یعنی 558 هزار میلیارد ریال قابل توجه می باشد.
به دلیل رشد بیش از 100 درصدی سود خالص و افزایش کارایی و افزایش گردش فعالیت دارایی های شرکت، بازده دارایی های شرکت با رشد 45 درصدی از 26 درصد به 38 درصد رسیده و در گروه هم شاهد رشد 47 درصدی بازده دارایی ها بوده ایم.
همانگونه که ملاحظه می گردد، گردش دارایی های شرکت 6 درصد رشد یافته که دلیل اصلی آن افزایش 52 درصدی گردش دارایی های ثابت شرکت بوده اما از طرف دارایی های جاری شاهد کاهش گردش فعالیت بوده ایم که عمدتا به دلیل افزایش دوره وصول مطالبات منتج از شرایط کلان اقتصادی و افزایش سطح موجودی ها و پیش پرداختها جهت تامین الکترود مصرفی سال جاری و سالهای آتی بوده است.
به دلیل شرایط کلان حاکم بر کشور دوره وصول مطالبات شرکت از 78 روز در سال 96 به 85 روز در سال 97 رسیده (یعنی رشد 9 درصدی) و از طرف دیگر به دلیل فشار شرکتهای تامین کننده شرکت ناچار به خرید نقدی و پرداخت پیش پرداخت به تامین کنندگان شده به گونه ای که دوره تعویق حسابهای پرداختنی از 46 روز به 33 روز کاهش یافته و دوره تبدیل موجودی ها نیز با یک روز افزایش به 198 روز رسیده است.
در برگزاری مجمع عنوان کردید که شرکت فولاد مبارکه اصفهان به بزرگترین شرکت بازار سرمایه از نظر ارزش بازاری تبدیل شده است. لطفا در این خصوص و بازده سهام شرکت توضیح بیشتری ارائه کنید.
بله، در مجمع سال گذشته (30 تیرماه 97) ارزش بازاری شرکت 284 هزار میلیارد ریال بود و در مجمع امسال (30 تیرماه 98) با افزایش 275 هزار میلیارد ریالی به عدد 559 هزار میلیارد ریال رسیده است.
طی یک سال بین دو مجمع شاهد انجام بزرگترین افزایش سرمایه از محل سود انباشته به میزان 55 هزار میلیارد ریال بوده ایم که با این تصمیم درست و با جلوگیری از خروج نقدینگی شاهد افزایش ثروت سهامداران بوده ایم. ضمن اینکه حدود 19 هزار میلیارد ریال هم سود نقدی بین سهامداران توزیع گردید و در مجموع بازده سهم فولاد مبارکه از مجمع سال قبل تا مجمع امسال 110 درصد بوده است که بسیار بالاتر از بازده بازارهای موازی همچون بازار ارز و طلا بوده است. توضیح اینکه برای نمونه بازده سالانه ارز یورو 41 درصد و بازده سکه امامی نیز 42 درصد بوده است.
در تواتر زمانی دوساله نیز بازده سهم فولاد مبارکه 438 درصد بود که در مقایسه بازارهای موازی بازده بسیار مناسبی بوده است. قابل توجه اینکه در بازه زمانی 10 ساله بازدی سهم بیش از 4420 درصد بوده است که منعکس کننده این واقعیت می باشد که سهامداری در شرکت های بنیادی و پیشرو همچون فولاد مبارکه همواره بازده مناسبی را نصیب سرمایه گذاران می نماید.
مقایسه بازده سهم بزرگترین شرکت بازار سرمایه با بازده بازارهای موازی همچون طلا و ارز در تواترهای زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت نیز نشان از برتری بازده سرمایه گذاری در این سهم در مقایسه با سایر بازارها دارد. اگرچه هنوز هم ارزش واقعی شرکت با ارزش بازار کنونی شرکت فاصله معناداری دارد که امیدواریم با بازارگردانی مناسب تر و حمایت سهامداران عزیز شاهد تحقق ارزش واقعی سهام باشیم.
برنامه های اصلی شرکت برای سال جاری چیست؟
اصلی ترین برنامه های سال جاری به شرح زیر تقویم شده است که در این فرصت فقط به رئوس آن اشاره می کنم.
برنامه ریزی مدون جهت برخورداری از منابع پایدار سنگ آهن از طریق تملیک طرح های موجود و اکتشاف
تلاش جهت بهره برداری و تسریع در اجرای کلیه طرح های مصوب در شرکت اصلی و شرکت های گروه به منظور افزایش سود و خلق ارزش افزوده از جمله طرح خط نورد گرم 2
تامین الکترود مصرفی مورد نیاز به عنوان استراتژیک ترین ماده اولیه شرکت حداقل برای 2 سال
مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های سرمایه پذیر خصوصا شرکت های معدنی
تامین مالی از طریق افزایش سرمایه، انتشار اوراق بدهی و ورود شرکت های گروه به بازار سرمایه