عصر معدن- بهبود ارزش شاخص دلار آمریکا، تضعیف رشد اقتصادی چین و نگرانی نسبت به استمرار بحران انرژی، از مهمترین دلایلی بودند که به تضعیف قیمتی کامودیتیها در هفته جاری منجر شدند.;
به گزارش پایگاه خبری«عصر معدن» به نقل از دنیای اقتصاد، این در حالی بود که بحران انرژی و رشد بهای آن با افزایش هزینههای تولید و کسری عرضه، زمینه رشد قیمتی در بازار فلزات را در هفتههای قبل رقم زده بود.
سقوط آزاد کالاهای پایه
فلزات صنعتی پس از اوجگیری قیمتی ظرف دو هفته قبل (منتهی به روز جمعه 22اکتبر) از سکه افتادهاند و در هفته جاری در مسیر سراشیبی و کاهش نرخ نوسان دارند؛ بهگونهای که در زمان تنظیم این گزارش، هر تن آلومینیوم در بورس فلزات لندن با قیمت 2هزار و 728دلار به فروش میرود که این نرخ 4/ 7درصد کمتر از بهای معامله آن در روز پایانی معاملات در هفته قبل (22 اکتبر) است.
همچنین در این زمان مس در بورس فلزات لندن با کاهش 5/ 3درصدی نسبت به بهای فروش آن در روز جمعه 22اکتبر با نرخ 9هزار و 962دلار بهازای هر تن معامله میشود. این افت قیمتی شامل حال سایر فلزات صنعتی از جمله نیکل، سرب و قلع نیز شده است.
تضعیف تقاضا با کاهش شتاب اقتصادی چین
نگرانی نسبت به افت تقاضای چین یکی از مهمترین دلایلی بود که تضعیف قیمتی فلزات صنعتی را رقم زد. تولید ناخالص داخلی چین در سهماهه سوم سالجاری میلادی (جولای تا سپتامبر) با رشد ناامیدکننده 9/ 4درصدی همراه بود.
کاهش فعالیتهای صنعتی در این کشور در این مدت، بهخصوص در ماه سپتامبر، از مهمترین دلایل افت رشد تولید ناخالص داخلی چین در این بازه زمانی بود. کمبود برق در چین تاثیری واضح بر افت تولیدات صنعتی این کشور در ماه سپتامبر داشت. سهمیهبندی برق به کاهش یا توقف تولید در بنگاههای صنعتی برخی استانهای چین منجر شد؛ بهنحوی که میزان تولیدات صنعتی چین در ماه سپتامبر تنها رشد 1/ 3درصدی را ثبت کرد. این درحالی بود که برآوردهای قبلی رشد 5/ 4درصدی را برای این شاخص پیشبینی کرده بود.
در عین حال، دادههای اداره ملی آمار چین نشان میدهد که سرمایهگذاری داراییهای ثابت این کشور برای سه فصل اول سال، ضعیفتر از حد انتظار بوده؛ بهگونهای که میزان سرمایهگذاری ثابت در این زمان رشد 3/ 7درصدی داشته، در حالی که برآورد میشد میزان سرمایهگذاری در این زمان رشد 9/ 7درصدی داشته باشد. این موضوع زنگ خطر دیگری برای کاهش سرعت رشد اقتصادی چین است.
افت رشد اقتصادی چین سیگنالی مهم در جهت افت تقاضا برای مواد اولیه و محصولات صنعتی به شمار میرود. با توجه به جایگاه چین، بهعنوان بزرگترین بازار مصرف فلزات صنعتی در دنیا، کاهش رشد اقتصادی این کشور با افت میزان تقاضا برای فلزات صنعتی میتواند به افت قیمتی در بازار آنها منجر شود.
بهبود شاخص دلار، بازارهای کالایی را از سکه انداخت
بهبود ارزش شاخص دلار آمریکا سیگنال مهم دیگری بود که به تضعیف قیمتی کامودیتیها در بازارهای جهانی منجر شد و به عقبگرد قیمتی در بازار فلزات صنعتی دامن زد. شاخص دلار آمریکا که هفته گذشته در واکنش به رشد ارزش سایر ارزهای رقیب تا 5/ 93واحد عقبنشینی کرده بود، ظرف روزهای اخیر و با افزایش بهای بازده اوراق خزانه 10ساله آمریکا افزایشی شد؛ بهگونهای که روز گذشته در زمان تنظیم این گزارش، تا مرز 94واحد نیز صعود کرد. دادههای اشتغال ایالاتمتحده آمریکا در ماه سپتامبر رضایتبخش نبود، اما رئیس فدرالرزرو از آغاز سیاست انقباضی در این کشور خبر داد.
در شرایط کنونی تقریبا اغلب تحلیلگران، آغاز تعدیل برنامه خرید اوراق قرضه بانک مرکزی آمریکا را از ابتدای نوامبر قطعی میدانند که این سیاست انقباضی میتواند با تقویت ارزش شاخص دلار آمریکا تضعیف نرخ کامودیتیها را به دنبال داشته باشد.