عصر معدن- خبر ریزش معدن در هجدک راور اتفاق تلخ پرتکراری بود که روز گذشته در کرمان به وقوع پیوست و اکنون بعد از گذشت یک روز از این اتفاق تامل برانگیز، گذری بر چگونگی این رخداد خواهیم داشت.;
به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از ایرنا، حوالی ظهر یکشنبه 16 شهریور بود که خبر دردناک و تامل برانگیز ریزش معدن در هجدک شهرستان راور تیتر یک خبرگزاری ها و پایگاه های خبری شد، خبری که همانند آن را کرمان و کرمانی زیاد تجربه کرده است اما علت یابی و پرداختن به چرایی این مهم آنطور که باید و شاید مورد بررسی قرار نگرفته است. خبر ریزش معدن ظهر دیروز با اعلام کشته شدن یک کارگر و بی اطلاعی از کارگران محبوس توسط اورزانس کرمان و مسئولان امر منتشر شد.
ساعاتی بعد طبق اعلام مسئولان پیکر سه کارگر معدن از زیر آوار بیرون آورده شد اما همه آنها جان خود را از دست داده بودند.
چهار جانباخته و یک مصدوم
به عنوان خبر نهایی از وضعیت کارگران معدن هجدک، رییس فوریت های پزشکی کرمان تعداد جانباختگان حادثه این معدن را چهار اعلام کرد و گفت: حال عمومی تنها مصدوم این حادثه مساعد است.
سید محمد صابری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تنها مصدوم نجات یافته حادثه ریزش معدن هجدک که مردی 39 ساله است بلافاصله بعد از حادثه ریزش معدن به خارج از معدن انتقال یافت و اقدامات اولیه درمانی انجام شد.
صابری ادامه داد: مصدوم پس از معالجات اولیه توسط تیم های فوریت های پزشکی به کرمان منتقل شد.
طبق گفته رئیس فوریت های پزشکی کرمان هم اکنون نیز کارگر مصدوم معدن هجدک راور در بخش اورژانس بیمارستان شهید باهنر بستری است و تحت درمان و مراقبت کادر درمانی قرار دارد.
حضور بازرسان اداره کار در محل حادثه
فرماندار راور نیز عصر دیروز به محبوس شدن پنج کارگر اشاره کرد و گفت: در وهله نخست 2 نفر از کارگران از زیر آوار بیرون آورده شد که یکی از آنها جان باخته بود.
مالک اژدری افزود: کارگر بعدی به بلافاصله بیمارستان منتقل شد.
وی تصریح کرد : عصر همان روز سه کارگر دیگر محبوس در معدن از زیر آوار بیرون آورده شدند که متاسفانه هر سه جان خود را از دست داده بودند.
فرماندار راور شمار جانباختگان حادثه معدن هجدک را چهار نفر و شمار مصدومان را یک نفر اعلام کرد.
اما نکته مهم این حادثه علت آن بود که فرماندار راور اعلام کرد، بازرسان اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی از ساعات اولیه این رخداد در محل و در حال بررسی علت حادثه هستند.
آزاد شدن حفره گازی موجب ریزش معدن
اما مدیر روابط عمومی شرکت معادن زغالسنگ کرمان شب گذشته آزاد شدن حفره گازی را موجب وقوع حادثه خفگی چهار کارگر پیمانکاری در معدن زغالسنگ هجدک راور این استان عنوان کرد.
اکبر سلطانی به خبرنگار ایرنا گفت، گاز حفره زغالی با برداشت از معدن در این حادثه تخلیه و موجب انفجار شد که متاسفانه جان چند نفر از کارگران را گرفت.
وی اظهار داشت: برداشت از معادن زغالسنگ موجب تخلیه حفره گازی نزدیک به سطح و انفجار شده، بهنحوی که بین لایههای زغالی، گاز CO تجمع میکند و با برداشت زغالسنگ این گاز آزاد میشود و موجب کشتهشدن چهار کارگر پیمانکاری شده است.
مدیر روابط عمومی شرکت معادن زغالسنگ کرمان با اشاره به علت فوت این افراد گفت: آزادسازی حفره گاز CO موجب خفگی و چهار کارگر پیمانکاری معدن زغالسنگ هجدک منطقه شهرستان راور را به کام مرگ فرستاد.
وی با تاکید بر اینکه کارگران جانباخته نیروهای شرکت زغالسنگ منطقه کرمان نیستند گفت: این شرکت برخی معادن را به پیمانکار واگذار میکند و آنان نیز تمامی امور از جمله مانیتورینگ و ایمنی را برعهده دارند و شرکت هیچ تعهدی در خصوص تامین ایمنی معادن واگذار شده بهپیمانکار ندارد.
سلطانی ادامه داد: پیمانکار نیز در این حادثه امور مربوط به ایمنی را بهصورت مطلوب رعایت کرده اما اینگونه حوادث در تخلیه گاز حفرههای زغالی معادن زغالسنگ حادثهای طبیعی تلقی میشود و بهندرت پس از دههها اتفاق میافتد.
وی افزود: این حادثه در هفت متری دهانه معدن زغالسنگ منطقه هجدک شهرستان راور رخ داده و در عمق نبوده است.
هشدار به مسئولان
اما بعد از توضیحات بهنسبت کامل مدیر روابط عمومی شرکت معادن زغالسنگ کرمان این سئوال به شدت خودنمایی می کند که چگونه می توان از اتفاقاتی نظیر ریزش معادن و کشته شدن انسان هایی که رزق خود و خانواده شان را در دل زمین می جویند پیشگیری کرد.؟
استان کرمان به به لحاظ وجود پهنه های عظیم معدنی به بهشت معادن شهره است سالانه در این استان در کنار سایر بالایای طبیعی و غیر طبیعی تعدادی از کارگران معدنی بر اثر ریزش معدن جان خود را از دست می دهند.
تکرار حوادث تلفات ریزش معدن در استان کرمان به عنوان بهشت معادن ایران زنگ خطری است که با صدای رسا ندا می دهد مسولان در راستای رفع این معضل چاره اندیشی کنند.
چهار جان باخته این حادثه ساکن روستاهای حُرجَند راور و حُتکَن زرند بوده و در رده سنی 30 تا 43 سال قرار دارند.
راور در 140 کیلومتری شمال کرمان قرار دارد.
معدن هجدک از معادن فعال استان است در فاصله 70 کیلومتری راور و 60 کیلومتری زرند واقع است.