مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصادنوین بررسی کرد:
آخرین پیشبینیها از روند بازار فولاد در سال ۲۰۲۵
عصر معدن- علی اسکینی، مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصادنوین، با ارائه آماری از تولید و تجارت فولاد در ایران و جهان، احتمال داد که بازار این کامودیتی در سال ۲۰۲۵ میلادی نوسان چندانی نداشته باشد.
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۳:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصرمعدن» به نقل از سنا، علی اسکینی، مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصادنوین تاکید کرد: سالانه در دنیا 1.8 تا 2 میلیارد تن فولاد تولید میشود که در حدود 5 درصد از آن به کمک آهناسفنجی است. بهواسطه وجود منابع گازی در ایران، عمده تولیدات فولاد در کشور به روش احیا و با استفاده از آهناسفنجی صورت میگیرد.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصادنوین، در مورد بازار آهناسفنجی، توضیح داد: بازار آهناسفنجی بازار کاملا روبهرشدی است و میزان تولیدات این محصول از 70 میلیون تن در سال 2015 به 135 میلیون تن در حال حاضر افزایش پیدا کرده است.
جایگاه ایران در بازار آهناسفنجی
اسکینی در مورد جایگاه ایران در تولید آهناسفنجی توضیح داد: ایران با تولید 25 درصد از آهناسفنجی دنیا، پس از هند با 36 درصد تولید، رتبه دوم را در این محصول کسب کرده است. تجارت بازار آهناسفنجی نیز حدود 11 میلیون تن است که در این میان کشورهای حوزه CIS و خاورمیانه بیشترین حجم صادرات را به خود اختصاص دادهاند. هند و کشورهای اروپایی غربی هم بالاترین آمار واردات را ثبت کردهاند.
جایگاه چین در اقتصاد جهان
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصاد نوین، با اشاره به وضع اقتصاد چین، گفت: اقتصاد چین در سالهای اخیر شرایط بسیار شکنندهای را تجربه کردهاست. رشدهای اقتصادی 5 تا 10درصدی این کشور در یک رالی نزولی به زیر 5 درصد کاهش یافته و در پیشبینیها انتظار رشدی برای چین متصور نیستند. اسکینی ادامه داد: در سه سال متوالی گذشته، رکود در صنعت ساختوساز چین رخنه کرده و افت تصاعدی تولید در این صنعت در سال 2021، 5درصد، سال 2022، 3.5 درصد و در سال 2023، 2.2 درصد ثبت شده است؛ به همین دلیل در 11 ماه سال2024 میلادی، باز هم شاهد کاهش 2.5 درصدی مصرف فولاد در چین هستیم.
مصرف فولاد در چین
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصاد نوین، افزود: مصرف فولاد داخلی در چین حدود 900 هزارتن تا یک میلیارد تن بوده که با کاهش این آمار، صادرات این کشور افزایش مییابد و با عرضه فولاد ارزان توسط چین، رقابت در بازار فولاد تشدید شده و صادرات این کشور از 50 میلیون تن به 82 میلیون تن در سال 2023 افزایش یافته است. اسکینی با ارائه این آمار که در 10 ماه اخیر این کشور 86 میلیون تن فولاد روانه بازارهای جهانی کرده است، توضیح داد: این نظریه که چین رکورد صادرات سالهای 2015 و 2016 را تکرار کند، افزایش یافته است.
او افزود: با توجه به پیشبینیهای آتی از بازار جهانی، انتظار رشد رونق گونه برای برای بازار فولاد متصور نیستیم. قیمتهای فعلی فولاد قیمت کف محسوب میشوند و تنها احتمال نوسان 5 تا 10 درصد بالاتر از اعداد فعلی، وجود دارد.
جایگاه ایران در بازار فولاد جهان
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصاد نوین، در خصوص تولید فولاد در ایران توضیح داد: در ایران نیز 32 میلیون تن فولاد میانی شامل بیلت و اسلب تولید میشود که 24 میلیون تن آن به مصرف داخل میرسد و 8 میلیون آن صادر میشود.
اسکینی افزود: سالانه 34 میلیون تن آهناسفنجی در کشور تولید میشود که عمدتا به مصرف داخلی میرسد و تنها یک تا دو میلیون تن آن به کشورهای هند، عمان، عراق و چین صادر میشود.
تبعات ناترازی انرژی بر صنعت فولاد
او در مورد تاثیرات قطع انرژی بر این صنعت تحلیل کرد: در واحدهای احیا که با آهناسفنجی فعالیت دارند؛ مصرف برق به نسبت بالا نیست؛ اما نیاز به گاز زیادی در این گروه وجود دارد. به همین دلیل این بحش از ناترازی که در بخش گاز در فصول سرد به وجود میآید؛ تحت تاثیر قرار میگیرد.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصاد نوین در مورد خسارات ناشی از قطع برق و گاز بر صنعت فولاد، برآورد کرد: تا قبل از سال 1403، تولید فولاد 10 میلیون تن به دلیل ناترازی برق کاهش یافته و ظرف سه سال گذشته نیز 15 میلیون تن آهناسفنجی به خاطر ناترازی گاز از دست رفته و این گونه خسارت 10 میلیارد دلاری به صنعت فولاد وارد شدهاست.
او افزود: از طرفی در تابستان مصرف آهناسفنجی در بسیاری از واحدهای فولادسازی کاهش مییابد و آنها به عرضهکنندگان آهناسفنجی تبدیل میشوند. این مساله باعث تفاوت فاحش کف قیمت آهناسفنجی در تابستان و سقف قیمت در زمستان شدهاست.
اسکینی در مورد نسبتهای تولیدی در این زنجیره، گفت: در تابستان 1401 نسبت تولید آهناسفنجی به تولید فولاد، 115 درصد در سال 1402، معادل 152 درصد و در سال 1403، معادل 182 درصد بوده است.
چشمانداز فولاد ایران
اسکینی در مورد افزایش ظرفیتهای تولید آهناسفنجی توضیح داد: از اواخر سال 1402 تا امروز، با طراحی و راهاندازی 5 واحد جدید، بین 4 تا 5 میلیون تن به ظرفیت تولید آهن اسفنجی در کشور اضافه شدهاست. براساس پیشبینیها حدود 8 میلیون تن به ظرفیت تولید آهناسفنجی در سال 1404 اضافه خواهد شد.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه اقتصاد نوین، در پایان گفت: با راهاندازی واحدهای فولادی جدید 4 تا 5 میلیون تن هم به ظرفیت تولیدی این صنعت اضافه میشود که درصدی از تولیدات طرحهای جدید آهناسفنجی را جذب خواهند کرد؛ اما به دلیل ناترازی انرژی، در صورت حذف عوارض صادراتی و اعمال معافیتهای مالیاتی، صادرات آن، میتواند به افزایش درآمدهای ارزی صنعت فولاد و کشور منجر شود.