مدیر نظارت بر بازار بورس کالای ایران تشریح کرد:
روند باثبات معاملات کالا و مواد اولیه تولید در بورس کالای ایران
عصر معدن- مدیر نظارت بر بازار بورس کالای ایران در گفتوگو با شبکه خبر اعلام کرد: از ابتدای سال جاری تا پایان خردادماه در مجموع ۷۳ میلیون تن انواع کالا در بورس کالا عرضه شد که با ۴۶ میلیون تن تقاضا مواجه و در نهایت ۳۴ میلیون تن انواع محصولات و مواد اولیه تولید بدون چالش و نوسان خاصی در حوزه قیمت مورد معامله قرار گرفت.
چهارشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۲:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از کالاخبر ، صادق قویم با اشاره به روند معاملات گفت: در اغلب کالاهای اساسی و مواد اولیه که مستقیماً در زندگی مردم نقش دارند، بازار روند باثباتی را تجربه کرده و در این مدت چالشی در زمینه عرضه یا دسترسی مصرفکنندگان به کالاها مشاهده نشده است.
بازگشت آرامش به بازار سیمان
قویم درباره بازار سیمان توضیح داد: هر کالایی شرایط خاص خود را دارد و نمیتوان برای همه بازارها نسخه واحدی پیچید. در صنعت سیمان، به دلیل کاهش 90 درصدی تولید ناشی از قطعی برق در اواخر اردیبهشت و همزمانی آن با اوجگیری ساختوسازها، تقاضای زیادی شکل گرفت و بازار با چالش مواجه شد.
وی ادامه داد: در این شرایط، انجمن سیمان و وزارت صمت بسیج شدند تا با تأمین برق توسط وزارت نیرو، چالشها کاهش یابد و روند عرضه بهبود پیدا کند.
قویم با اشاره به آمار معاملات گفت: در هفته منتهی به 9 خرداد، مجموع عرضه سیمان تیپ 1 و 2 در بورس کالا به 850 هزار تن رسید که نسبت به میانگین تابستان گذشته 14 درصد و نسبت به بهار سال قبل 30 درصد کاهش داشت.
وی تصریح کرد: در حوزه تقاضا نیز از ظرفیت سامانه جامع تجارت استفاده شد که با ارتقای شفافیت و مقابله با احتکار، آرامش به بازار بازگشت و قیمتها به وضعیت عادی برگشت.
قویم گفت: پایان التهاب و بازگشت آرامش به بازار سیمان، تجربهای ارزشمند و موفقی بود که بدون دخالت قیمتی و با ابزارهای تنظیم گری در حوزه عرضه و تقاضا محقق شد.
معاملات منظم هفتگی در بازار پتروشیمی
مدیر نظارت بر بازار بورس کالای ایران درباره بازار پتروشیمی گفت: تجربه بازار سیمان نشان داد که با ابزارهای تنظیمگری میتوان بازار را به خوبی مدیریت کرد. در حوزه محصولات پلیمری نیز هر هفته بهطور میانگین 100 هزار تن محصول عرضه و حدود 80 هزار تن معامله شد و روند قیمتها بدون نوسان جدی ادامه یافت.
او افزود: در برخی محصولات حتی نسبت به ابتدای سال کاهش قیمت را شاهد بودیم و صنایع پاییندستی توانستند نیاز مواد اولیه خود را تأمین کنند؛ در مقابل صنایع بالادستی هم با فروش محصولات نقدینگی لازم برای تداوم تولید را به دست آوردند.
قویم راهکارهای کوتاهمدت و میانمدت بازار پلیمرها را پایش مستمر تقاضا، واردات هدفمند و عرضه تلفیقی محصولات وارداتی و داخلی در بورس دانست و تأکید کرد: مدل عرضه تلفیقی در سال 1402 برای بازار پت بطری موفق عمل کرد و در بلندمدت باید توسعه صنایع بالادستی در دستور کار قرار گیرد.
معاملات پایدار زنجیره فولاد
وی درباره وضعیت زنجیره فولاد گفت: بازار فولاد در حال حاضر بدون چالش جدی در حال معامله است، اما ناترازی برق در حلقههای پاییندستی این زنجیره میتواند توان تولید شمش و محصولات بعدی را کاهش دهد.
قویم افزود: در برخی محصولات مانند آهن اسفنجی، انباشت محصول ممکن است چالش ایجاد کند. بر همین اساس با هماهنگی وزارت صمت تصمیماتی در حال پیگیری است تا صادرات این محصولات افزایش یابد و این تهدید به فرصت ارزآوری برای کشور تبدیل شود.
تصمیمگیری عرضه خودرو با مراجع بالادستی است
مدیر نظارت بر بازار بورس کالا درباره عرضه خودرو گفت: بورس کالا در این موضوع تصمیمگیر نیست، اما زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری لازم را فراهم کرده و در دوره عرضه خودروهای سواری، هم خودروسازان، هم مصرفکنندگان و هم دولت منتفع شدند.
وی اظهار کرد: بازگشت عرضه خودروهای سواری به بورس به تصمیم مراجع ذیربط بستگی دارد. در حال حاضر عرضه خودروهای تجاری در بورس ادامه دارد و این خودروها با قیمتی مناسبتر از بازار به دست مشتریان میرسند.