یک وکیل دادگستری:

طبق اصل ۴۵ قانون اساسی، مالکیت معادن قابل واگذاری نیست

عصر معدن- یک وکیل دادگستری اعلام کرد: طبق اصل ۴۵ قانون اساسی، مالکیت معادن قابل واگذاری نیست.

پنجشنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۳:۰۰

طبق اصل ۴۵ قانون اساسی، مالکیت معادن قابل واگذاری نیست

به گزارش پایگاه خبری «عصر معدن» به نقل از گروه‌ رسانه‌ای پردازش، محمدمهدی رستم‌پور، ضمن بیان این مطلب و با اشاره به اینکه انفال به دو نوع دولتی و عمومی تقسیم می شود، گفت: آنچه موضوع اصل 44 قانون اساسی است اموال دولتی است و آنچه موضوع اصل 45 قانون اساسی، اموال عمومی شامل دریا، دریاچه، معادن و… اموال عمومی محسوب می شوند.

وی ادامه داد: اموال عمومی بابت اعمال حاکمیت و رعایت مصلحت عمومی، توسط دولت مدیریت می‌شوند. اما اموال دولتی (طبق قانون سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی) مثل مالکیت اشخاص یا افراد معمولی بر اموال است و درنتیجه می تواند اعمال مالکیت کند و آنها را به مناقصه، مزایده، اجاره و… بگذارد.

این مشاور حقوقی با بیان اینکه طبق تاکید ماده 26 قانون مدنی، اموال عمومی قابلیت تملک خصوصی را ندارند، تصریح کرد: معادن جزو اموال عمومی هستند و اساساً طبق فقه جعفری، جزو انفال شناخته شده و انتقال مالکیت آنها منع قانونی دارد.

وی افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو به عنوان متولی معادن، حق واگذاری معادن به صورت مالکیت را ندارند و تنها می توانند مطابق مقررات، پروانه اکتشاف، گواهی کشف و پروانه بهره‌برداری را با رعایت تشریفات قانونی از طریق مزایده و مناقصه برای اشخاص عادی یا سازمان‌های دولتی اعطا کنند. وی یادآور شد: پروانه بهره‌برداری نیز تا حداکثر 25 سال طبق میزان ذخیره و مسائل فنی معتبر است.

رستم پور با بیان اینکه قانون اساسی، میثاق ملی نظام جمهوری اسلامی است است و سایر قوانین پایین‌دستی، قوانین عادی محسوب شده و مغایرتی با قانون اساسی ندارند، خاطرنشان کرد: دولت طبق قانون اصل 44، مکلف به انجام اقدامات لازم نسبت به خصوصی‌سازی است و بر همین اساس، سازمان خصوصی‌سازی ایجاد شده است. وی افزود: قانون رفع موانع تولید نیز بر مدیریت اموال عمومی توسط دولت تاکید دارد. قانون اصل 44، جزو قوانین عادی است و مغایرتی با قانون اصل 45 ندارد.

مشاور حقوقی بیان داشت: پروانه بهره‌برداری از معادن به صورت حق انتفاع قابل واگذاری است و از طریق مزایده و مناقصه صورت می‌گیرد. ماده 35 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، واگذاری معادن از طریق «استخراج و فروش» و نه واگذاری مالکیت را مورد تاکید قرار می‌دهد.

این وکیل دادگستری اذعان کرد: واگذاری معادن به صورت قرارداد اجاره معادن وجود ندارد و اغلب معادن با قرارداد‌های BOT و به‌منظور سرمایه‌گذاری واگذار می‌شوند.

وی ادامه داد: واگذاری‌ معادن طبق قراردادهای سرمایه‌گذاری، موازنه عادلانه‌ای میان سرمایه‌گذار و دولت ایجاد می‌کند.
 

برچسب ها

واگذاری معادنواگذاری
مطالب مرتبط بیشتر
لزوم اصلاح قوانین واگذاری معادن کل معادن راکد خراسان رضوی تعیین تکلیف شده و به‌زودی دوباره واگذار می‌شوند واگذاری ۸ فقره گواهی کشف معادن در خرداد ماه کاهش فساد در واگذاری معادن با ایجاد پنجره واحد واگذاری مجوزهای معدنی در بورس کالا فراهم می شود معادن از طریق مزایده واگذار می‌شوند وزارت صمت مکلف به واگذاری مجوز معادن تعطیل در اختیار خود شد موافقت کمیسیون تلفیق با واگذاری مجوز معادن تعطیل در قالب شرکت سهامی عام در بازار سرمایه مردم می‌توانند در مزایده واگذاری معادن در بورس شرکت کنند فعال‌سازی ۳۹ محدوده معدنی و ۱۳ معدن راکد در خراسان جنوبی واگذاری معادن زغال سنگ کرمان منتفی شد مزایده ۶ هزار معدن در راستای اشتغالزایی و توسعه متوازن مناطق کمتر برخوردار بود واگذاری ۶ هزار معدن متوقف شد هیچ واگذاری قطعی در معادن انجام نشده است مزایده معدن با مزایده کالا متفاوت است مزایده شش هزار معدن، معدن فروشی نیست کمیسیون صنایع و معادن مجلس زیر بار واگذاری معادن خارج از ضوابط قانونی نمی‌رود ۹۰ معدن در کرمانشاه آماده واگذاری است واگذاری محدوده‌های معدنی در نیمه دوم فروردین کلید می خورد واگذاری محدوده‌های معدنی فاقد مالک از طریق مزایده عمومی ماشین آلات معدنی بزودی از گمرک ترخیص می‌شوند واگذاری معادن سرعت می‌گیرد واگذاری پنج هزار میلیارد تومان طرح معدنی به بخش خصوصی شیوه واگذاری معادن بزرگ به متقاضیان واگذاری ایمیدرو سرمایه‌گذاری‌های معدنی را قفل خواهد کرد برون‌سپاری ۵۵ هزارکیلومتر مربع بررسی‌های زمین‌شناسی به بخش خصوصی معدن کوشک واگذار می‌شود واگذاری پهنه‌های اکتشاف شده، طبق قانون به بخش خصوصی ۶۰ درصد اختیارات شورای عالی معادن واگذار شد قانون واگذاری معادن در کشور اصلاح شود کمیسیون اصل ۹۰ به فسخ واگذاری آلومینیوم المهدی اکتفا نمی‌کند/تخلفات را بررسی می‌کنیم جزئیات واگذاری آلومینیوم المهدی و طرح هرمزال به مپنا آلومینیوم المهدی واگذار شد شمش‌های آلومینیوم المهدی همچنان شبانه از کشور خارج می‌شود لبخند هپکو و آذر آب به تولید واگذاری معادن سودده به افراد خاص سهام فولاد اکسین خوزستان قانونی و شفاف واگذار شده است سال‌ها پیش گفتیم واگذارى پهنه ها رانت ایجاد می‌کند رفتار چند پهلوى وزارت صمت در واگذارى پهنه هاى معدنى آلومینیوم المهدی و هرمزال به دولت باز می‌گردد
برگشت به بالا